Kennis maken met Presence Builder

De editor van Presence Builder bestaat uit twee delen: uw website, en het hoofdmenu.

Een website bestaat uit een aantal elementen of modules. Elke module kan apart worden bewerkt. Hier laten wij u kennis maken met de basisprincipes van het werken met een website die bestaat uit modules. Alle modules werken ongeveer hetzelfde.

Als u een module aan een pagina toevoegt kunt u kiezen of deze alleen op de huidige pagina moet worden getoond, op alle pagina's van de site, alleen op de voorpagina of op alle pagina's met uitzondering van de voorpagina:

 • Om een module alleen op de huidige pagina te tonen selecteert u de module op het tabblad Modules en sleept u deze naar een van de delen van de pagina gemarkeerd met het woord INHOUD. Deze gebieden bevinden zich in het belangrijkste blok met content en aan de bovenkant van elke zijbalk.
 • Om een module op alle pagina's van de website te tonen selecteert u de module op het tabblad Modules en sleept u deze naar een van de delen van de pagina gemarkeerd met het woord DESIGN. Deze gebieden bevinden zich onder en boven het belangrijkste blok met content, in de zijbalken, de header en de footer.
 • Om een module alleen op de voorpagina te plaatsen of op alle pagina's behalve de voorpagina selecteert u de juiste module op het tabblad Modules en sleept u deze naar een deel van de pagina dat is gemarkeerd met DESIGN. In de werkbalk van de module wijzigt u de optie Altijd zichtbaar naar Alleen voorpagina of Overal behalve voorpagina.

Om een module van de site op te zoeken of te bewerken houdt u de muisaanwijzer boven het onderdeel van de website dat u wilt wijzigen. Er zal een lijn om de module heen verschijnen. Er verschijnt een veld naast de ruimte waarmee u de module kunt verplaatsen, bewerken of verwijderen.

De rand rond modules in de delen van de pagina gemarkeerd als INHOUD is groen, maar rond modules binnen de delen gemarkeerd als DESIGN is deze blauw.

Het hoofdmenu van de editor biedt opties voor het bewerken van uw website die in vijf tabbladen zijn gegroepeerd:

 • Modules. Hier kunt u de gewenste modules uitkiezen om te slepen naar elke plek op de pagina om zo uw website met inhoud te vullen.
 • Design. Hier kunt u het ontwerpsjabloon wijzigen, de indeling en het algemene kleurschema van uw website selecteren, de kleuren van verschillende elementen aanpassen, lettertypen selecteren en de vorm van de hoekjes en de stijl van de omlijsting aanpassen.
 • Pagina's. Hier kunt u pagina's toevoegen en verwijderen, de naam van pagina's wijzigen en de meta-informatie bewerken, zoals de omschrijving en trefwoorden die worden gebruikt door zoekmachines. U kunt hier ook pagina's markeren als verborgen, zodat uw bezoekers hier geen toegang toe hebben via het menu van de site en u kunt pagina's afschermen met een wachtwoord.
 • Documenten. Hier kunt u documenten, afbeeldingen en andere bestanden in verschillende formaten uploaden naar uw hostingaccount. U kunt vervolgens op eenvoudige wijze links naar deze documenten invoegen in de pagina's van uw website. Of u kunt de bestanden gewoon in uw hostingaccount laten staan voor uw eigen gebruik.
 • Instellingen. Hier kunt u de naam van uw website, de omschrijving en trefwoorden voor zoekmachines bewerken, u kunt een sitepictogram (favicon) uploaden, de plaats van uw website in de resultaten van zoekmachines optimaliseren, uw site koppelen aan Google Analytics, een kopie van uw site toevoegen aan een Facebook-pagina, een taal voor uw site selecteren of een meertalige site opzetten (mits deze optie is ingeschakeld door uw provider).

Vanuit het hoofdmenu kunt u ook het volgende doen:

 • Toegang tot het Dashboard om de volgende taken uit te voeren:
  • Statistieken van het websitebezoek bekijken. De statistieken worden geleverd door Google Analytics.
  • Nieuwe reacties bekijken die bezoekers van uw websites hebben achtergelaten. De reactiemogelijkheid wordt geleverd door Disqus.
  • Bekijken welke nieuwe bestellingen er zijn van klanten die uw webwinkels hebben bezocht. De webwinkel wordt geleverd door Ecwid.
 • Een kopie van uw website opslaan of laden via de opties Opslaan en Terugplaatsen.
 • Bekijk de video-training <sb_naam> Getting Started, lees de Handleiding voor gebruikers of suggereer nieuwe mogelijkheden voor het product. Hiertoe selecteert u de juiste optie in het menu Help.
 • Uw website publiceren met de knop Publiceren.
 • Bekijk hoe uw website eruit kan zien op een mobiel apparaat door de optie Voorbeeldweergave mobiel te selecteren in het menu naast de knop Publiceren.
 • Alle wijzigingen die u in een site hebt aangebracht ongedaan maken en overnieuw beginnen met het bouwen van uw site door Meer > Opnieuw beginnen te selecteren. Hiermee wordt uw reeds gepubliceerde kopie van uw site niet verwijderd.
 • Verwijder de huidige schets van uw website uit de editor door het selecteren van Meer > Site verwijderen. Hiermee wordt uw reeds gepubliceerde kopie van uw site niet verwijderd.

U kunt het hoofdmenu naar elke plek op de pagina slepen die u uitkomt, of u kunt deze minimaliseren.

U hebt ook toegang tot alle opties uit het hoofdmenu in het contextmenu op elke willekeurige locatie op de pagina. Klik met de rechtermuisknop om het contextmenu te openen.