Databases aanmaken

Bekijk de videolessen

U kunt databases aanmaken en verwijderen via Websites & domeinen > Databases.

U kunt een database aanmaken door deze een naam te geven. Als uw abonnement u daartoe de rechten geeft, dan kunt u het type database kiezen en de database-server waarop de database moet worden aangemaakt.

U kunt een website selecteren die van de database gebruik gaat maken in het veld Gerelateerde site. Dit is handig als u beschikt over veel verschillende sites en databases, omdat u kunt zien welke database wordt gebruikt door welke site op de pagina Databases.

Databasegebruikers

Een database moet aan ten minste één gebruikeraccount zijn gekoppeld. Anders is het niet mogelijk toegang tot de database te krijgen. U kunt een databasegebruiker aanmaken tijdens het aanmaken van een database door het selecteren van het selectievakje Databasegebruiker aanmaken. U kunt selecteren maar later een gebruiker toewijzen, bijvoorbeeld als u een al bestaand gebruikeraccount wilt gebruiken. Zie voor meer informatie Databasegebruikeraccounts.

Als de databasegebruiker toegang moet hebben tot al uw databases, selecteert u Gebruiker heeft toegang tot alle databases binnen het geselecteerde abonnement.

Als u over het recht daartoe beschikt hebt kunt u regels voor toegangscontrole voor een databasegebruiker instellen. U vindt hierover meer in Aangepaste toegangsregels instellen.

Hoe u een database kunt verwijderen

Om een database te verwijderen klikt u op de link Database verwijderen onder de juiste database op Websites & domeinen > Databases. Merk op dat u alleen databases en databasegebruikers kunt verwijderen die niet worden gebruikt door eventuele APS-apps die zijn geïnstalleerd. Als de link niet beschikbaar is, dan betekent dit dat de database wordt gebruikt door een toepassing en dat u deze alleen kunt verwijderen door de betreffende toepassing te de-installeren.

 

Toegang tot databases

Nadat u een database hebt aangemaakt en hier een databasegebruiker aan hebt toegewezen, kunt u deze bereiken vanuit Plesk via de bijbehorende link onder Websites & domeinen> Databases. De links verschillen afhankelijk van het soort database:

  • phpMyAdmin voor MySQL-databases
  • pgMyAdmin voor PostgreSQL-databases
  • myLittleAdmin voor SQL Server-databases.

Opmerking: Als de link ontbreekt moet u contact opnemen met uw hostingprovider.

Voor toegang tot de database via deze hulpprogramma's gebruikt Plesk automatisch de gebruikersnaam en het wachtwoord van de bijbehorende databasegebruiker.

Als u toegang wilt tot uw database met behulp van andere hulpprogramma's (zoals SQL Server Management Studio) of u wilt andere toepassingen er toegang toe geven, dan hebt u hiervoor de volgende informatie nodig:

  • Om verbinding te maken met MySQL en PostgreSQL moet u de hostnaam opgeven (of het IP-adres) en de gebruikersnaam en het wachtwoord van de databasegebruiker. Om deze gegevens te vinden klikt u op de link Verbindingsinformatie onder de naam van de database.
  • Om verbinding te maken met Microsoft SQL Server moet u ook de juiste instantie van Microsoft SQL Server opgeven. Voor Microsoft SQL Server 2012, 2014 en 2016 maakt Plesk gebruik van benoemde instanties (respectievelijk MSSQLSERVER2012, MSSQLSERVER2014 en MSSQLSERVER2016). De host kan bijvoorbeeld worden opgegeven als mijndomein.nl\MSSQLSERVER2012 of 123.123.123.123\MSSQLSERVER2012.